martes, 11 de enero de 2011

ENTREVISTA A LES PROPIETARIES DE LA PERRUQUERIA NOUS ESTILS


Assumpta Comamala i Fina Martín, propietàries de l'establiment.

Dades del comerç:
-          Nom: Perruqueria Nous Estils
-          Any de creació: L’any 1982 (en plena crisi) vàrem agafar un local de Salt que en aquell moment ja era una perruqueria on la propietària es volia jubilar, aquest local estava al carrer Torres i Bages de Salt. Tres anys més tard vam anar a un altre local que també era una perruqueria però en aquells moments estava tancada, aquest local estava al carrer Major de Salt dins de les galeries del passeig. Cinc anys després ens va sortir l’oportunitat d’ampliar el local llogant el local del costat on hi havia la Recaptació del poble, poc després el compràvem.
-          Situació geogràfica: Carrer Major de Salt, 163 (Galeries del Passeig)
-          Zona comercial: Zona del carrer Major (centre)
-          Propietàries: Actualment Fina Martín Alonso i Assumpta Comamala Nadal les dues de 46 anys.
Entrevista:
Treballant
-          Per què vàreu posar aquest nom? En aquell moment érem tres propietàries, i entre les tres vam proposar-ne uns quants, i aquets va ser l’escollit.
-          Com és que esteu en aquesta zona? Perquè en aquell moment crèiem aquesta era la millor zona. Abans el carrer Major era de doble direcció, al estar al costat de l’Ajuntament del poble i de la policia provocava moviment constant de gent. A més aquest local està més ben situat que l’anterior i és més gran i més nou.
-          Heu pensat traslladar-vos? Per què? A on? Des de fa molts anys vam decidir aquí estàvem molt bé i que tothom ja ens coneixia, a més, el local ens permet fer tots els serveis que nosaltres oferim.
-          Tipus de clients que teniu? Sempre heu tingut aquest tipus? La nostra clientela és majoritàriament femenina, però també tenim nois. Més o menys sí, el que passa és que amb els últims anys ha canviat molt la població i això l’ha fet variar una mica. Gent de Salt que abans venia, han marxat del poble i ara ja no venen...
-          S’ha mantingut el tipus de clients? Si. Però s’ha reduït. Cal dir que hem tingut famílies de diferents generacions i a gent que l’hem pentinat per la comunió, pel casament i ara ja pentinem també als fills i filles.
-          L’evolució del poble us ha influït? Com? Sí i molt, ens ha influït de forma negativa. Perquè molta gent ha marxat a viure fora del poble i els nouvinguts sovint no necessiten els serveis que nosaltres oferim. Si que és cert que tenim clients nouvinguts, però molt pocs.
-          Heu modificat les vostres pràctiques per tal de poder satisfer la nova clientela? No, nosaltres no hem modificat les nostres pràctiques. A les persones que sempre hem tingut els agrada com ho fem i per això no ho fem, i els nouvinguts ja tenen establiments propis.
-          Formeu part de la Federació de Comerciants de Salt? Per què? Quan vàreu entrar a formar-ne part? Sí. Perquè ens semblava que afavoriria el nostre negoci. Ens pensàvem que així milloraria la nostra situació. Fa 5 anys que en formem part, però anteriorment havíem format part d’altres associacions semblants.
-          Creieu que altres col·lectius / comerços reben tracte de favor? Sí, perquè tota la zona del comerç de nouvinguts no tenen els mateixos controls administratius que nosaltres com ara horaris, documentació, llicències fiscals per tenir tot el que tenen dins d’un mateix comerç...
-          Com us ha afectat la creació del centre comercial Espai Gironès? En particular no ens ha afectat molt, però sí que hem notat que allà ofereixen un horari molt més ampli que nosaltres no podem assumir.
-          Heu notat la actual crisi econòmica? Com? Quines solucions o mesures heu pres per afrontar-la? Sí, molt. La gent ha reduït les vegades que venen (o la freqüència) tot i que ens continuen demanant els mateixos serveis que abans.
-          Quins plans de futur teniu? Vivim el present. De moment no ens plantegem vendre la perruqueria, però tampoc volem ampliar ni espai ni personal. Volem mantenir-la perquè ens sentim bé aquí, nosaltres a la nostra edat no marxarem d’aquí per anar a treballar per una altre persona... o haurien de canviar molt les coses perquè això passes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario